Kaupunkilehdet

Kaupunkilehti on kaupungin tai sitä vähän laajemman alueen asioihin keskittyvä ilmaisjakelulehti, ilmainen mainos- ja uutislehti.Se ei ole tilattava vaan se joko jaetaan suoraan postiluukkuun tai on saatavissa jakelupisteistä. Kaupunkilehdellä ei ole virallista levikkiä vaan ilmoittaa usein jakelumäärän. Kaupunkilehtien kustantajat ovat tavallisesti pelkästään ilmaisjakelulehtiin keskittyviä yrityksiä, mutta toisinaan niiden omistajiin kuuluvat myös varsinaiset lehtikustannusyhtiöt. Joissakin Suomen kaupungeissa ilmestyy useampia kaupunkilehtiä kuin yksi.

Ilmaisjakelulehdillä – mukaan lukien kaupunkilehdet – on historiassa jo pitkät perinteet. Suomeen ilmaisjakelulehti tuli vasta vuonna 1957, kun toimittaja Urpo Lahtinen ryhtyi julkaisemaan Tamperelainen-nimistä kaupunkilehteä. Suomalaisille maksuttoman lehden ilmaantuminen postiluukusta oli aluksi “kummajainen”. Muu lehdistö leimasi kaupunkilehdet “lehtimaailman loisiksi”.

Suomen Paikallislehtien Liitto, jonka nimi myöhemmin muutettiin Kaupunkilehtien Liitto ry:ksi, perustettiin vuonna 1959 ajamaan ja kehittämämmn kaupunkilehtien verkoston yhteistyötä sekä edunvalvontaa.

 

 

Leave a comment